Ponedjeljak, Svibanj 21, 2018

Izvještaj o radu 2009

u godini 2009.

1. UVOD

Udruga za djecu i mlade „Kocka“, neprofitna, nevladina i volonterska udruga, osnovana je 4. travnja 2008. godine sa ciljem promoviranja interesa djece i mladih, te pomoći istima u stvaranju uvjeta za svrhovit, cjelovit i samostalan život u društvu. Prostor Udruge, dobiven od strane Grada Raba, nalazi se na adresi Gornja ulica 3. U skladu sa ciljevima Udruge i vođeni rezultatima anketnog istraživanja Udruge provedenog u Osnovnoj školi Ivana Rabljanina i Srednjoj školi Markanuta de Dominisa sa datumom 30. lipnja 2008. započelo se s održavanjem besplatnih radionica različitog tipa.

Udruga provodi aktivnosti u skladu sa sljedećim ciljevima:

2. RADIONICA IRSKOG PLESA

Radionica Irskog plesa održala se je u kolovozu 2008. godine, pod vodstvom polaznica Irish Maidena iz Zagreba-Nađe Vujin, dipl. anglist i slavist. i Petre Matušan, studentice, a od prosinca 2008. i dalje se nastavila pod vodstvom Kristine Ribarić, prof. socijalni pedagog, i povremenim dolascima navedenih voditeljica, kao i gostiju iz Irish Maidena, Zagreb. Cilj radionice je upoznavanje polaznika sa irskim folklornim set plesom i unapređenje kulture plesa u mladih. Irski plesači su u 2009. godini sudjelovali na nekim događanjima (Obilježavanje Dana škole Ivana Rabljanina, Svjetski dan plesa, rođendan Udruge), a i sami su organizirali proslavu Sv. Patrika. Radionica je u prvom sastavu okupljala 30 polaznika, a trenutno ih je 20 aktivnih.

Radionice njemačkog jezika za djecu predškolske dobi i učenike niže osnovnoškolske dobi započele su u rujnu 2008. godine, a i dalje se odvijaju pod vodstvom Romane Crnić, prof. njemačkog jezika i književnosti i povijesti. Suradnica na projektu do lipnja 2009. bila je Katarina Ribarić, prof. sociologije i filozofije, a od rujna 2009. je Petra Pijaža Mikelić, studentica. Radionice su do lipnja okupljale 80 polaznika, a od rujna okupljaju 59 polaznika koji su prema dobi bili podijeljeni u 5 manjih grupa: 2 grupe predškolaca, grupa 1. i 2. razred, grupa 2. i 3. razred, 2.stupanj, grupa 4. i 5. razred, 2. stupanj. Radionice su se za svaku grupu održavale jednom tjedno, a u njima se usvajaju jezični elementi kroz pjesme i recitacije, razvija fina i gruba motorika, te se utječe na cjelokupni razvoj djeteta, naročito njegove govorne sposobnosti i percepciju. Na kraju završenog ciklusa radionica, sa početkom ljetnih praznika, djeci su uručene simbolične diplome za završen prvi ciklus radionica njemačkog jezika. S novom školskom godinom napravljeni su novi upisi. Kraj polugodišta i početak zimskih praznika obilježilo se s dvama kratkim predstavama za obitelji polaznika radionica.

4. RADIONICE HIP-HOP, R'n'B & BREAKDANCE PLESA

Radionice «Hip Hop-a» te «Breakdance-a» započete u rujnu 2008. godine i dalje se kontinuirano održavaju (sa kraćom ljetnom pauzom). Iste su vođene od strane Sare Ribarić, Olge Krstačić Furić, studentice, Linde Ribarić, studentice i Nina Bravarića, a okupljale su 55 korisnika. Polaznici su prema dobi podijeljeni u četiri manje grupe. Polaznici su podijeljeni u 2 grupe Hip Hop-a i 2 grupe Breakdance-a.Održavanje ovakvog tipa radionica korisno je za usvajanje pojmova o elementima pokreta u prostoru, razvijanje vještina oblikovanja ritmičko-plesnih cjelina i plesne izražajnosti, te razvijanje kreativnosti i motorike kod djece i mladih. U rujnu 2009. održani su novi upisi, te je nastavljeno i sa starijim polaznicima. Treninzi se održavaju 4 puta tjedno. Polaznici radionica su u 2009. godini sudjelovali na Svjetskom danu plesa, obilježavanju rođendana Udruge, mlađi polaznici na Dječjoj reduti i osnovnoškolci na obilježavanje Dana škole Ivana Rabljanina.

5. KOREKTIVNA GIMNASTIKA

Korektivna (medicinska) gimnastika započela je 10. studenog 2008.,  održavala se do svibnja 2009. Nakon ljetne pauze, u rujnu 2009. započelo se sa novim upisima. Voditeljica je Katarina Peršić, viša fizioterapeutkinja, a radionica okuplja 15 korisnika. Korektivnom gimnastikom se kroz specifičan sustav vježbi potiče funkcionalne i motoričke sposobnosti pojedinca ovisno o njegovoj dobi, starosti i anatomskim karakteristikama. Radionice se odvijaju 2 puta tjedno.

1. DJEČJA REDUTA

Udruga za djecu i mlade «Kocka» i Pučko otvoreno učilište 22. veljače 2009. godine organizirali su Dječju redutu. Za tu je priliku, od strane Udruge, osmišljen je zabavni, i djeci prilagođen, program u trajanju od 3 sata. Za animaciju djece i vođenje programa bile su zadužene tri volonterke Udruge, zajedno sa Meštrom karnevala. Izuzev voditeljica u organizaciji redute sudjelovalo je 9 volontera/ki Udruge, te mlađi polaznici «Breakdance & Hip Hop radionica» u Udruzi za djecu i mlade «Kocka». Na reduti je sudjelovalo 11 maskiranih skupina (oko 230 sudionika) sa 21 voditeljicom, te individualne maske.

1. RADIONICE ESPERANTA

Mila Bečka, dipl.oec. započela je 16. ožujka 2009. sa radionicom Esperanta (umjetnog međunarodnog jezika stvorenog 80-ih godina 19.st.) koja ponedjeljkom okuplja 10 polaznika. Nakon kratke ljetne pauze nastavilo se s radionicama početkom rujna 2009. godine. Započelo se s novim polaznicima, a naknadno (u listopadu) su se uključili i stariji polaznici.

1. ART MAJSTORIJE MODELIRANJA GLINE ZA OSNOVNOŠKOLCE, SREDNJOŠKOLCE I +18

Art majstorije - radionice modeliranja gline za osnovnoškolce, srednjoškolce, mlade i one koji se tako osjećaju (ukupno 30 polaznika) radi održavanja kvalitete rada podijeljene su u dvije grupe (osnovnoškolci posebno od srednjoškolaca i starijih). Voditeljica Ana Žigo profesorica je likovne kulture, a suradnica na projektu Art majstorija do lipnja 2009. bila je Sandra Sušić. Radionice su trajale od ožujka do lipnja 2009. godine, te su ponovno započele u listopadu 2009. u dvije grupe-srednjoškolci i osnovnoškolci, koje su kasnije spojene u jednu, a broje 19 polaznika.

1. OBILJEŽAVANJE DANA SV. PATRIKA

Irski plesači 17. ožujka 2009. obilježili su Dan sv. Patrika prigodnim plesnim programom pripremljenim na radionicama Irskog plesa, malom školom irskog plesa za zainteresirane posjetitelje, te ugodnim (plesnim) druženjem uz irsku glazbu i čaj. Zabilježen je veliki broj posjetitelja, što članova obitelji polaznika radionica, što ostalih zainteresiranih ljubitelja irske glazbe.

10. OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA DJEČJE KNJIGE

Dana 2. travnja 2009. povodom obilježavanja Međunarodnog dana dječje knjige, u suradnji s Gradskom knjižnicom Rab, održana je promocija romana «Ludilo» i «Triesduja» književnice Tatjane Udović. Promocija se, uz prigodan glazbeni program (duo «MI»), održala u prostorijama Udruge. Na istoj je sudjelovalo oko 30-ak gostiju (djece i mladih 6-8. razreda, srednjoškolaca i ostalih).

11. AROMATERAPIJA

Dvodnevna radionica Aromaterapije pod stručnim vodstvom aromaterapeutkinje Marine Ribarić i uz suradnju Sonje Kocijan održana je 4. i 5. travnja 2009. godine, a zainteresirani su pobliže upoznati sa pojmom aromaterapije, dobivanjem i primjenom eteričnih ulja, te mjerama opreza pri korištenju istih. Radionica je okupila 10 polaznika. Zbog interesa iskazanog za istom, radionica je ponovno održana za vrijeme ljetnih praznika, kao predpripremna radionica za Rabsku fjeru.

1. OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA PLESA I ROĐENDANA UDRUGE

02. svibnja 2009. godine Kocka je javnim treningom i prigodnim programom Hip Hop-a, Irskog plesa i Breakdance-a u Poslovnom centru Mali Palit (Šarengrad) obilježila Svjetski dan plesa. Plesno-glazbeni program, osim djece polaznika radionica u Kocki, njihovih obitelji i prijatelja, imali su priliku vidjeti i slučajni prolaznici, kao i mnogobrojni znatiželjnici. Nastupom u Šarengradu polaznici/ce Hip Hop radionice i njihove voditeljice zaokružili su aktivni plesni period budući da je navedena radionica bila u pauzi do početka nove školske godine.

1. SUDJELOVANJE NA OBILJEŽAVANJU DANA ŠKOLE OŠ IVANA RABLJANINA

29. svibnja 2009. godine povodom Dana Osnovne škole Ivana Rabljanina, polaznici radionice Hip Hopa i Irskog plesa (koji su ujedno učenici iste) pozvani su da pred mnogobrojnom publikom doprinesu obilježavanju Dana škole svojim nastupom. Kocki je na svečanoj sjednici povodom Dana škole uručena zahvalnica za doprinos u radu s mladima.

1. FORUM KAZALIŠTE U AKCIJI-ZAJEDNO PROTIV PREDRASUDA

U svrhu realizacije ciljeva Udruge definiranim Statutom, ponajviše zalaganja za poštivanje temeljnih ljudskih prava, ostvarena je suradnja sa udrugama Alarm i Lori iz Rijeke, te udruge Crta iz Opatije i Idem i ja iz Lošinja u sklopu projekta" Forum kazalište u akciji- Zajedno protiv predrasuda". Predstava U svoja 4 zida, produkt je navedene suradnje, a zainteresirani su joj imali priliku prisustvovati 30. svibnja 2009. godine u Kocki. Predstava tematizira svakodnevicu pripadnika/ca seksualnih i rodnih manjina te (naše?) društvo koje im nameće život „u svoja 4 zida“. Forum-kazalište je oblik interaktivne scenske igre u kojoj publika dobiva priliku da svojim intervencijama (postavljanjem pitanja likovima, zamjenom izvođača ili uvođenjem novog lika/likova) aktivno utječe na ishod prikazane priče. Predstavama se nastoji poticati prihvaćanje različitosti i njegovanje tolerancije te utjecati na smanjenje predrasuda, osuđivanja i nasilja nad pripadnicima/cama seksualnih i rodnih manjina u Hrvatskoj. Predstavi je prisustvovalo oko 30-ak zainteresiranih srednjoškolaca i mladih.

1. SUDJELOVANJE U ORGANIZACIJI I KOORDINACIJI VOLONTERA NA 1. RAPSKOM TRIATLONU

Na 1. Rapskom triatlonu (u organizaciji Rival triatlon kluba) aktivno je sudjelovao 51 volonter Kocke, a voditeljice Kocke bile su zadužene za koordinaciju svih volontera (oko 70) na triatlonu. Volonteri su bili zaduženi za brigu oko sigurnosti natjecatelja, te pripremu i kasnije pospremanje potrebnih materijala. Njihovo je radno vrijeme bilo od 10 do 18 h, a kasnije su, zajedno sa svim natjecateljima prisustvovali večeri organiziranoj od strane organizatora. Za doprinos na samom triatlonu Kocka je dobila zahvalnicu.

1. DRAMSKE RADIONICE

Pod vodstvom Tine Tomulić, dipl. novinarke, 8. lipnja 2009. započelo se sa održavanjem Dramskih radionica. Broj polaznika bio je ograničen, te su iste okupljale 4 polaznice srednjoškolske dobi, a odvijale su se dva puta tjedno. Kao produkt radionica 11. i 12. rujna 2009. pred ograničenim brojem gledatelja (zbog naravi predstave) u vrtu Mahačeve vile održana je predstava «30 emocija u 30 minuta». Sa dramskim se radionicama ponovno započelo u prosincu 2009. sa istim polaznicama, te dodatnim polaznikom niže osnovnoškolske dobi. Radionice su i dalje u tijeku, a završit će pripremljenom predstavom.

17. IGRAONICE

Od 19. lipnja 2009. godine ponovno se započelo sa igraonicama-igranjem društvenih igara koordiniranim od strane Katarine Ribarić, prof. i Kristine Ribarić, prof. koje su se odvijale s varirajućim brojem polaznika kroz cijelo ljeto.

18. RABSKA FJERA 2009.

Udruga je  sudjelovala na  manifestaciji Rabska fjera 25., 26. i 27. srpnja 2009. godine u vrtu Mahačeve vile. Uređenje vrta održalo se 22., 23. i 25. srpnja 2009. godine te je okupilo 40 sudionika. Na Rabskoj fjeri prezentirani su i prodavani radovi nastali u okviru Art majstorija modeliranja gline, Radionice izrade nakita i Aromaterapije, te je ponuđeno i tradicionalno rapsko jelo-sočivo, frite, lubenice, kruh s maslinovim uljem i češnjakom, te kukuruz. Za vrijeme iste volonteri su održavali radionice modeliranja gline, crtanja tuševima, kreativne radionice, te aromaterapeutske. Na Fjeri je aktivno sudjelovalo 13 volontera, te 29 djece i mladih, a pasivno još 6 naših volontera.

19. PRIGODNO SLAVLJE POVODOM ODRAĐENJE RABSKE FJERE

Udruga je prigodnim slavljem tj. organiziranom i pripremljenom skromnom večerom u vrtu Udruge zahvalila svima koji su svojim angažmanom pomogli sudjelovanju Udruge na Fjeri. Istoj je prisustvovalo 35 sudionika.

20. RADIONICA ŽONGLIRANJA POI TEHNIKOM

U kolovozu, 2009. godine, 5., 6. i 7.-og Udruga je ugostila Tomislava Jurajeca-Baranovića iz Lutkarskog studija Krpe i Konci koji je 9 polaznika podučio žongliranju poi tehnikom koja poboljšava koordinaciju, vježba obje moždane polutke, povećava snagu mišića, te smanjuje stres i napetost.

21. CIKLUS RADIONICA IZRADE RUČNIH RADOVA

U listopadu 2009. započelo se sa radionicama pod vodstvom Anamarije Matušan, dipl.oec, te uz suradnice Anu Nikolić, prof. logoped, Katarinu Ribarić, prof. i Kristinu Ribarić, prof. Radionice su započele sa ciklusom izrade goblena s dječjim motivima, te izrade dječjih plišanih igračaka. Okupljaju 12 korisnika.

22. CIKLUS UREĐENJA NOVOG PROSTORA KOCKE

U listopadu 2009. Kocka je zbog prenamjene dosadašnjeg prostora na Gornjoj ulici 3 potpisala ugovor o korištenju novog gradskog prostora u Domu sportova na vodi, Škver. Zbog potrebe uređenja istog radionice se i dalje odvijaju na dosadašnjoj adresi, a od strane volontera Kocke organizirano je nekoliko velikih i više manjih akcija uređenja prostora. Veće akcije održane su 31. listopada (21 volonter i djeca), 11. studenog (6 volontera), 18. studenog (9 volontera), te 21. studenog (26 volontera i djece).

• NAGRADE

Volonterski centar Udruge za razvoj civilnog društva SMART u suradnji sa Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom raspisao je javni poziv za sudjelovanje u izboru „Volonteri godine“ za 2009. godinu koji je objavljen 22.10.2009. u Novom listu. Nagrada prepoznaje ključnu ulogu volontera u lokalnoj zajednici te se putem ove nagrade zahvaljuje volonterima na nesebičnom radu i trudu za zajednicu i nagrađuje ih za njihovu inicijativu.

Nagradu za Volontera/ku godine Primorsko-goranske županije dobila je naša volonterka Katarina Ribarić. Nagrade su dodjeljene 05.12.2009. na sam Međunarodni dan volontera u Rijeci.

• MEDIJSKI ISTUPI

Djelovanje Udruge obilježili su i medijski istupi članova Udruge u kojima je predstavljena sama Udruga i njeno područje djelovanja. Udruga se redovito predstavlja svaki drugi utorak u redovnom terminu Udruge na valovima Radio Raba, svako 3 mjeseca u Rabskom listu, te je u 2009. godini prezentirana kroz članake u Novom listu i jednom u Jutarnjem listu. Novi list popratio je obilježavanje Međunarodnog dana dječje knjige, 1. rođendana Kocke, najavu upisa u nove projekte s početkom školske godine 2009/10, te dobivanje nagrade Volonter godine, u dva navrata. Oglašavanje u Jutarnjem listu bilo je povodom obilježavanja Svjetskog dana plesa i rođendana Udruge 02. svibnja 2009. Također, Udruga je praćena i od strane internetskih portala pa je tako povodom rođendana Kocke izašao članak na javno.com, a povodom dobivanja nagrade Volonter godine na rozakoza.com. Redovito se javnost obavještava i preko rab-online.info (Nezavisnog portala otoka Raba), a u jednom navratu i preko Radio Rijeke. Osnovne informacije i tekuće obavijesti Udruga objavljuje na svojoj blog stranici http://udrugakocka.blog.hr otvorenoj početkom srpnja 2008. godine, a koju uređuju Katarina Ribarić, prof. i Kristina Ribarić, prof. U pripremi je i web stranica.

• SURADNJA

Prilikom organizacije Dječje redute suradnja je ostvarena s Pučkim otvorenim učilištem, kao i Dječjim vrtićem “Pahuljica”. Obilježavanjem Međunarodnog dana dječje knjige ostvarena je suradnja sa Gradskom knjižnicom Rab, a tijekom obilježavanja Dana škole i sa Osnovnom školom Ivana Rabljanina. Kako je Kocka bila uključena u projekt «Forum kazalište u akciji-zajedno protiv predrasuda», tim je povodom ostvarena suradnja sa udrugama LORI i Alarm iz Rijeke, Crta iz Opatije, te Idem i ja iz Lošinja, s tim da je konkretna i aktivna suradnja ostvarena sa LORI i Alarmom prilikom njihovog posjeta Kocki. Prilikom volontiranja na 1. Rapskom triatlonu ostvarena je suradnja sa Triatlon klubom Rival iz Rijeke, službenim organizatorom triatlona. Udruga je na poziv Grada Raba sudjelovala u formiranju Lokalne akcijske grupe (LAG), a sama predsjednica je izabrana za članicu Upravnog odbora. Centar za socijalnu skrb Crikvenica, Podružnica Rab i Udruga sklopili su suradnju na izvršenju odgojne mjere posebne obveze humanitarnog rada (čl.9. Zakona o sudovima za mladež, stavak 2., točka 7.). Volonterke Kocke sudjelovale su i na nekoliko edukacija u organizaciji Udruge za razvoj civilnog društva SMART iz Rijeke.

• DONATORI

Rad Udruge za djecu i mlade “Kocka” nebi bio moguć bez donatora koji su nas prepoznali kao vjerodostojnu i sposobnu organizaciju kroz koju mogu ulagati u razvoj lokalne zajednice. Zahvaljujemo sljedećim donatorima na finacijskoj podršci u 2009. godini:

• Vrelo d.o.o
  • Rapska plovidba
  • Turistička zajednica Općine Lopar
  • Rajka d.o.o.

• Zidarski obrt Ivan Guščić
  • Ronilačko-građevinski obrt “Džingo”
  • Mobilija d.o.o.
  • Kvarner d.o.o.
  • Micro, trgovačka radnja
  • Biba, trgovačka radnja
  • Praonica rublja “Alga”
  • Gradska knjižnica Rab
  • Foto Novotny
  • Kron Diving Centre
  • Centar za socijalnu skrb Crikvenica, Podružnica Rab
  • Mesnica “Paž”
  • Pekarnica P.C. Mali Palit
  • OŠ Ivana Rabljanina
  • Stolarska radnja “Braco”

I pojedinim građanima koji su na druge načine podržali rad Udruge.