Četvrtak, Listopad 22, 2020

Izvještaj o radu 2011.

Izvještaj o radu

UDRUGE ZA DJECU I MLADE «KOCKA»

u godini 2011.

 

 

UVOD 

Udruga za djecu i mlade “Kocka” je nevladina, neprofitna, volonterska organizacija osnovana 4. travnja 2008. godine s ciljem pomoći djeci i mladima u stvaranju uvjeta za svrhovit, cjelovit i samostalan život u društvu. Kocka djeluje na području otoka Raba, a najvećim je dijelom usmjerena na provođenje radionica čiji su polaznici djeca i mladi od 3. do 29. godine starosti. Sudjelovanjem u pojedinačnim programima korisnicima je omogućeno upoznavanje sebe, vlastitih želja i potreba, razvijanje samopoštovanja, te pozitivne slike o sebi čime se razvija svijest o mogućnosti odabiranja dugoročno kvalitetnih izbora za život osobe, te prevenira odabir rizičnih i nepoželjnih ponašanja. Prema potrebama i interesima djece i mladih organiziraju se radionice različitog tipa, predavanja, edukacije i slične aktivnosti vođene od strane za to stručnih osoba i mladih. Kocka u svom radu nastoji uvažavati individualne specifičnosti svake pojedine osobe, poticati toleranciju, te nastoji omogućiti djeci i mladima aktivno su-kreiranje stvari od njihova interesa. 

Udruga provodi aktivnosti u skladu sa sljedećim ciljevima: 

• razvitak svijesti djece i mladih o vlastitim potencijalima i njihovom korištenju;

• prevencija ovisnosti o psihoaktivnim tvarima;

• prevencija poremećaja u ponašanju te razvoj i unapređenje prosocijalnog ponašanja;

• poticanje volonterskog rada djece i mladih te angažmana u civilnom društvu;

• unapređenje institucionalnog okvira za bolji položaj djece i mladih;

• edukacija djece i mladih te poticanje neformalnog načina obrazovanja i usavršavanja;

• razvijanje kreativnosti djece i mladih te poticanje kritičkog promišljanja;

• zalaganje za ravnopravnost među spolovima i prava na različitost, te poštivanje temeljnih ljudskih prava;

• osmišljavanje aktivnosti za/u svrhu poboljšanja kvalitete življenja;

• senzibilizacija roditelja za probleme/problematiku djece i mladih;

• povećanje stručnog znanja i sposobnosti stručnjaka uključenih u rad s korisnicima Udruge;

• zaštita i promicanje drugih zajedničkih ciljeva članova Udruge;

• suradnja sa institucijama i udrugama u svrhu ostvarenja navedenih ciljeva. 

 

  1. RADIONICE NJEMAČKOG JEZIKA 

    Radionice njemačkog jezika za djecu predškolske dobi, učenike osnovnoškolske dobi i srednjoškolce (od rujna 2011.) održavaju se pod vodstvom Romane Crnić, prof. njemačkog jezika i književnosti i povijesti. Volonteri na radionicama bili su Dora Valovičić, Antonio Perčinić i Monika Pičuljan. Radionice su okupile 65 polaznika. Radionice njemačkog jezikauključuju 5 grupa, a sa svakom se radi sati i pol.

    Na radionicama se usvajaju jezični elementi kroz pjesme i recitacije, razvija fina i gruba motorika, te se utječe na cjelokupni razvoj djeteta, naročito njegove govorne sposobnosti i percepciju. Na kraju završenog ciklusa radionica, s početkom ljetnih praznika, djeci su uručene simbolične diplome za završen prvi ciklus radionica njemačkog jezika. S novom školskom godinom napravljeni su novi upisi. Kraj polugodišta i početak zimskih praznika obilježilo se s dvama kratkim predstavama za obitelji polaznika radionica koje su se održale 19. i 20. prosinca.

Voditeljica radionica kroz 2011. u svoje je aktivnosti redovito uključivala maloljetnike upućene Kocki na izvršenje posebne obveze humanitarnog rada od strane CZSS-a. 

  1. RADIONICE HIP-HOP PLESA

    Radionica «Hip Hop-a» vođena je od strane Sare Ribarić, a okupila je 40 korisnika. Polaznici su podijeljeni u 2 grupe od kojih se svaka održavala u trajanju od 3 školska sata tjedno. Održavanje ovakvog tipa radionica korisno je za usvajanje pojmova o elementima pokreta u prostoru, razvijanje vještina oblikovanja ritmičko-plesnih cjelina i plesne izražajnosti, te razvijanje kreativnosti i motorike kod djece i mladih.

    Polaznici radionica su u 2011. godini sudjelovali na Dječjoj reduti i obilježavanju Dana škole OŠ Ivana Rabljanina Rab. 

  1. RADIONICA BREAKDANCE PLESA 

    Radionica Breakdance-a okupila je 15 polaznika (2 grupe), a vođena je od strane Nina Bravarića i povremeno Sare Ribarić. Polaznici su usvojili određene plesne korake, a radionicom je kroz 3 školska sata tjedno (za svaku grupu) poticano kreativno izražavanje i natjecateljski duh djece i mladih.

    Polaznici radionica su u 2011. godini sudjelovali na Dječjoj reduti i obilježavanju Dana škole OŠ Ivana Rabljanina Rab. 

  1. KOREKTIVNAGIMNASTIKA 

    Radionica korektivne gimnastike održavala se pod vodstvom Katarine Peršić, više fizioterapeutkinje. Korektivnu gimnastiku pohađala je jedna grupa polaznika, a održavala se jedan puta tjedno u trajanju od jednog sata, te je uključila 15-ero djece i mladih.

    Vježbe iz programa korektivne gimnastike imale su za cilj sprječavanje nastanka mogućih deformiteta i osiguranje pravilnog razvoja djeteta, te korigiranje i sprječavanje dalje progresije postojećih deformiteta.

    Korektivna gimnastika predstavlja skup fizičkih vježbi doziranih po intenzitetu, vrsti i trajanju, koje se mogu primjenjivati preventivno kod djece koja imaju predispozicije za nastanak nekog deformiteta ili terapijski ukoliko oni već postoje. Vježbe su imale za cilj povećanje snage mišića, povećanje amplitude pokreta i poboljšanje koordinacije pokreta. 

  1. AEROBIC DANCE 

U 2011. nastavilo se i sa započetom novom radionicom Aerobic Dance-a (počela u listopadu 2010.), pod vodstvom Katarine Peršić, više fizioterapeutkinje.

Radionica se održavala jedan puta tjedno po sat vremena, do 9. mjeseca 2011., te je uključivala oko 15 polaznika. 

  1. DJEČJA REDUTA 

    Udruga za djecu i mlade «Kocka» i Pučko otvoreno učilište 6. ožujka 2011. godine organizirali su Dječju redutu. Za tu je priliku, od strane Udruge, osmišljen je zabavni, i djeci prilagođen, program u trajanju od 3 sata.

    Za animaciju djece i vođenje programa bilo je zaduženo 4 volontera Udruge, zajedno sa Meštrom karnevala i Kraljice. Izuzev voditeljica u organizaciji redute sudjelovalo je 14 volontera/ki Udruge, te polaznici «Breakdance & Hip Hop radionica» u Udruzi za djecu i mlade «Kocka». 

  1. ART MAJSTORIJE 

    Voditeljica radionice, Ana Žigo profesorica je likovne kulture. Art majstorije održavale se za jednu grupu (15 polaznika) jednom tjedno u trajanju od 2 sata, do lipnja 2011. Radionice se ostvaruju kroz likovnu praksu slikanja, crtanja, oblikovanja po promatranju i mašti, te upoznavanje s osnovama oblikovanja u glini. Neki radovi nastali u okviru radionica prezentirani su na Rabskoj fjeri. 

  1. RADIONICA TAI KI KUNG/CHEN TAI CHI 

Radionica Tai Ki Kunga održavala se pod vodstvom Marina Pahljine i okupljala je jednu grupu (5 polaznika). Radionica se održavala 3 puta tjedno u trajanju od sveukupno 4 školska sata. Radionica se počela baviti i Chen Tai Chi-em. Broj polaznika tih radionica ostao je isti.

Radionica je trajala do ožujka 2011. i ponovno je započela u studenom 2011. 

  1. AROMATERAPIJA 

    Dvodnevna radionica Aromaterapije pod stručnim vodstvom aromaterapeutkinje Marine Ribarić i uz suradnju Sonje Kocijan održana je u srpnju 2011. godine, a zainteresirani su pobliže upoznati sa pojmom aromaterapije, dobivanjem i primjenom eteričnih ulja, te mjerama opreza pri korištenju istih. Radionica je okupila 10 polaznika. Radovi nastali u okviru radionice prezentirani su na Rabskoj fjeri.

Radionica je također bila jedna od prezentiranih na samoj Rabskoj fjeri. 

  1. DRAMSKE RADIONICE 

Kroz 2011. u nekoliko se navrata pokušalo i započelo sa provođenjem dramskih radionica, koje nisu završene, a zbog obaveza voditelja istih.

Dramska radionica Tine Tomulić, dipl. novinarke okupljala je 4 polaznika i trajala je oko mjeseca dana. 

  1. BOULDER

                 U lipnju 2011. započelo se s izradom boludera u prostorijama Kocke. Boulder su izrađivali sami volonteri pod vodstvom Slavka Krstačića. Nakon realiziranog otvorena je radionica slobodnog penjanja koja se redovito održava 2 puta tjedno u stalnim terminima, te po dogovoru. Radionica broji 18 stalnih polaznika, te oko 10 koji dolaze vikendom, kada su na otoku. Voditelj radionice je Slavko Krstačić, a suvoditelji-koordinatori termina su Kristina Ribarić, prof. i Toni Dedić. 

  1. CAPOEIRA 

               Kocka je 3. i 4. 12. 2011. ugostila školu capoeire Filhos de Bimba iz Zagreba kako bi djeci, mladima i zainteresiranima omogućila vikend seminar Capoeire. Zbog velikog broja zainteresiranih dogovorena je i daljnja suradnja, te eventualno pokretanje radionica Capoeire i na našem otoku.

                Radionicu su vodili Ivo Reis, Mirjana Vladić i Elena Perkić. 

  1. SUDJELOVANJE NA DANIMA JEDRILIČARSTVA               

                Kockini volonteri (4 sudionika) sudjelovali su 07. svibnja 2011. godine na Danima jedriličarstva održanima povodom Dana grada Raba u vidu vođenja info pulta te koordiniranja posjetitelja tog događaja. 

  1. SUDJELOVANJE NA OBILJEŽAVANJU DANA ŠKOLE OŠ IVANA RABLJANINA 

27. svibnja Kocka je sa svim svojim plesnim radionicama (Hip Hop i Breakdance) sudjelovala na obilježavanju Dana škole OŠ Ivana Rabljanina  Rab. 

  1. SUDJELOVANJE U ORGANIZACIJI I KOORDINACIJI VOLONTERA NA 3. RAPSKOM TRIATLONU 

    Na 3. Rapskom triatlonu-Utrka za Kup Hrvatske u olimpijskom i supersprint triatlonu u organizaciji Triatlon kluba Rival, Rijeka – 11. lipnja 2011. aktivno je sudjelovao 74 volontera Kocke, a voditeljice Kocke bile su zadužene za koordinaciju svih volontera na triatlonu. Volonteri su bili zaduženi za brigu oko sigurnosti natjecatelja, te pripremu i kasnije pospremanje potrebnih materijala. Njihovo je radno vrijeme bilo od 10 do 18 h, a kasnije su, zajedno sa svim natjecateljima prisustvovali večeri organiziranoj od strane organizatora. Za doprinos na samom triatlonu Kocka i volonteri su dobili zahvalnicu. 

  1. NO EXCUSE SLOVENIA NA RABU 

               Kocka je od 11. do 16. srpnja ugostila slovensku udrugu No Excuse Slovenia, na njihovom uobičajenom seminaru i planiranju projekata za nadolazeću godinu. Udruga je koristila prostorije Kocke, gostovala na Radio Rabu, te se tom prilikom dogovorila daljnja suradnja Kocke na nekoliko projekata u 2012. godini, te definirali detalji oko Mađunarodne razmjene mladih koja se u rujnu održala u Izoli, a na kojoj su sudjelovali i naši predstavnici. 

  1. RABSKA FJERA 2011. 

    Udruga je  sudjelovala na  manifestaciji Rabska fjera 25., 26. i 27. srpnja 2011. godine u vrtu Mahačeve vile. Na Rabskoj fjeri prezentirani su i prodavani radovi nastali u okviru Art majstorija i Aromaterapije, te je ponuđeno i tradicionalno rapsko jelo-sočivo i frite. Za vrijeme iste volonteri su održavali radionice modeliranja gline, crtanja tuševima, kreativne radionice, te aromaterapeutske. Na Fjeri je aktivno sudjelovalo 26 volontera/ki Kocke. 

  1. MEĐUNARODNA RAZMJENA MLADIH UNITED GAMES OF NATIONS 

                Petero kockinih predstavnika sudjelovalo je, a time i prezentiralo Kocku, Rab i Hrvatsku, na Međunarodnoj razmjeni mladih održanoj 28.8. do 4.9. 2011. u Izoli, Slovenija. Na razmjeni je sudjelovao 13 zemalja. Po povratku s razmjene sudionici su 13.9. prezentirali svoj boravak i naučena znanja i vještine u prostoriji Kocke, a na istome je bila i predstavnica slovenske udruge No Excuse Slovenia, koja je organizator razmjene. 

  1. SUDJELOVANJE NA INICIJALNOM PLIVAČKOM MARATONU ZA OSI 

                Kockini volonteri (5 sudionika) sudjelovali su 20. kolovoza 2011. godine na prvom, inicijalnom plivačkom maratonu za osobe s invaliditetom. Bili su dostupni za pomoć i koordinaciju. Predsjednica Kocke prije samog događaja pomagala je u organizaciji istog. 

  1. SUDJELOVANJE NA 11. PLIVAČKOM MARATONU 

                 Kockini volonteri (5 sudionika) sudjelovali su 20. kolovoza 2011. godine na 11. plivačkom maratonu. Bili su dostupni za pomoć pri podjeli jela, te ostale poslove organizacije. 

  1. HRVATSKA VOLONTIRA 

                 21. 9. 2011. kockini volonteri bili su dio velike volonterske akcije koja se održavala na razini cijele Hrvatske. Predsjednica Kocke organizirala je i koordinirala ekološku akciju održanu na Rabu u Uvali sv. Eufemije, a na kojoj je sudjelovalo 97 volontera uključujući najvećim brojem volontere Dječjeg vrtića Pahuljica, te nešto manjim Kluba podvodnih aktivnosti Amfora, Jedriličarskog kluba, MO Palit i Kocke. Akciju su podržali Grad Rab, Vrelo d.o.o., Radio Rab, te turističke zajednice Raba i Lopara. 

  1. SASTANAK HRVATSKE MREŽE ZDRAVIH GRADOVA 

                Zdravi grad Rab 20. 10. 2011. bio je zadužen za organizaciju sastanka Hrvatske mreže zdravih gradova. Kocka je pozvana kako bi predsjednica prezentirala početak i rad Kocke do sada kao primjera dobre prakse rada u lokalnoj zajednici. 

  1. MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA 

5. prosinca  Kocka je obilježila Meuđunarodni dan volontera prigodnim programom u Caffe baru Municipium. Voditelji radionica, volonteri, djeca i mladi sudjelovali su u karaokama (oko čije nam je organizacije pomogla aparatura Radio Raba) i društvenim igrama.

Ovo prigodom dijeljeni su promotivni materijali Udruge za razvoj civilnog društva SMART. 

  1. SV. NIKOLA U DJEČJEM VRTIĆU PAHULJICA 

              Povodom obilježavanja Dana sv. Nikole 6. 12. 2011. u Dječjem vrtiću Pahuljica organiziran je prigodan program, a tim su povodom 4 kockine volonterke pomagale u realizaciji istoga. 

  1. NACIONALNA KONFERENCIJA O VOLONTIRANJU 

               Povodom Europske godine volontiranja (2011) u Zagrebu je 7.12. održana Nacionalna konferencija o volontiranju na kojoj je bila pozvana i u kojoj je sudjelovala i predsjednica Kocke. Na konferenciji se radilo na promjeni zakona, te prijedlogu Nacionalne strategije o volontiranju. 

  1. ORGANIZACIJA DJEČJIH ROĐENDANA 

Zbog velikog interesa roditelja djece, u Kocki je otvorena mogućnost organizirane proslave dječjih rođendana. Vođenje većinom trosatnog zabavnog programa preuzela je Romana Crnić, prof. njemačkog jezika i književnosti i povijesti, uz pomoć Tonija Dedića.  U sklopu istog organizirano je i provođenje mjere humanitarnog rada. 

  1. POSEBNA OBVEZA HUMANITARNOG RADA 

Centru za socijalnu skrb Crikvenica, Podružnica Rab, Kocka je ponudila svoje programe kao dodatnu ponudu u provođenju odgojnih mjera. Vršenje povoljnog utjecaja na cjelokupan duševni i tjelesni razvoj djece i mladih, što je jedan od ciljeva Kocke, u skladu je i sa opisom svrhe izvršenja odgojnih mjera među koje spadaju i posebne obveze humanitarnog rada koje se od sada na otoku Rabu provode i u sklopu udruge.

U 2011. Kocka je radila s dva maloljetnika koji su bili uključeni u radionice Njemačkog jezika i organizaciju dječjih rođendana, te ad hoc volonterske akcije. 

  • NAGRADE 

Volonterski centar Udruge za razvoj civilnog društva SMART u suradnji sa Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom raspisao je javni poziv za sudjelovanje u izboru „Volonteri godine“ za 2011. Godinu. Nagrada prepoznaje ključnu ulogu volontera u lokalnoj zajednici te se putem ove nagrade zahvaljuje volonterima na nesebičnom radu i trudu za zajednicu i nagrađuje ih za njihovu inicijativu.

Nagradu Volonter godine 2011. dobila je naša volonterka Romana Crnić, prof.

  • MEDIJSKIISTUPI 

 Djelovanje Udruge obilježili su i medijski istupi članova Udruge u kojima je predstavljena sama Udruga i njeno područje djelovanja. Udruga se redovito predstavlja svaki drugi utorak u redovnom terminu Udruge na valovima Radio Raba, svako 3 mjeseca u Rabskom listu, te kroz članke u Novom listu. Ove godine izašao je i jedan članak u časopisu Rizik Osnovne informacije i tekuće obavijesti Udruga objavljuje na svojoj blog stranici http://udrugakocka.blog.hr otvorenoj početkom srpnja 2008. godine, na web stranici www.udrugakocka.info, te na facebook grupi. 

  • SURADNJA 

          Prilikom organizacije Dječje redute suradnja je ostvarena s Pučkim otvorenim učilištem, kao i Dječjim vrtićem “Pahuljica”. Prilikom volontiranja na 3. rapskom triatlonu ostvarena je suradnja sa Triatlon klubom Rival iz Rijeke, službenim organizatorom triatlona. Centar za socijalnu skrb Crikvenica, Podružnica Rab i Udruga sklopili su suradnju na izvršenju odgojne mjere posebne obveze humanitarnog rada (čl.9. Zakona o sudovima za mladež, stavak 2., točka 7.), No Excuse Slovenia na Međunarodnoj razmjeni mladih, kao i Gradom Rabom i TZ Rab. Suradnja sa SMART-om, Gradom Rabom i MO Palit na akciji Hrvatska volontira, SMART-om, Caffe bar Municipiumom i Radiom Rab oko organizacije Međunarodnog dana volontera, te Školom capoeire Filhos de Bimba iz Zagreba na seminaru Capoeire. 

  • DONATORI 

Rad Udruge za djecu i mlade “Kocka” nebi bio moguć bez donatora koji su nas prepoznali kao vjerodostojnu i sposobnu organizaciju kroz koju mogu ulagati u razvoj lokalne zajednice. Zahvaljujemo sljedećim donatorima na finacijskoj podršci u 2011. godini:

 • Grad Rab
 • Primorsko-goranska županija

 

Također, hvala i ostalim sponzorima na nesebičnoj podršci:

 

 • Turistička zajednica Grada Raba
 • Pučko otvoreno učilište
 • Kron Diving Centre
 • Grafički studio DM
 • Pekarnica slastica “Vilma”
 • Hotel Tamaris
 • MO Palit
 • Iskop i prijevoz Petar Gušćić
 • Brodograđevni obrt Godinić Marino
 • Caffe bar Municipium
 • Radio Rab
 • Kiflić d.o.o.

Pronađite nas na Facebooku

Volonteri godine 2013 Udruga Kocka (Rab)

Pretraga sadržaja

Posjetite...