Četvrtak, Listopad 22, 2020

Izvještaj o radu 2012.

Izvještaj o radu

UDRUGE ZA DJECU I MLADE «KOCKA»

u godini 2012.

 

 

UVOD 

Udruga za djecu i mlade “Kocka” je nevladina, neprofitna, volonterska organizacija osnovana 4. travnja 2008. godine s ciljem pomoći djeci i mladima u stvaranju uvjeta za svrhovit, cjelovit i samostalan život u društvu. Kocka djeluje na području otoka Raba, a najvećim je dijelom usmjerena na provođenje radionica čiji su polaznici djeca i mladi od 3. do 29. godine starosti. Sudjelovanjem u pojedinačnim programima korisnicima je omogućeno upoznavanje sebe, vlastitih želja i potreba, razvijanje samopoštovanja, te pozitivne slike o sebi čime se razvija svijest o mogućnosti odabiranja dugoročno kvalitetnih izbora za život osobe, te prevenira odabir rizičnih i nepoželjnih ponašanja. Prema potrebama i interesima djece i mladih organiziraju se radionice različitog tipa, predavanja, edukacije i slične aktivnosti vođene od strane za to stručnih osoba i mladih. Kocka u svom radu nastoji uvažavati individualne specifičnosti svake pojedine osobe, poticati toleranciju, te nastoji omogućiti djeci i mladima aktivno su-kreiranje stvari od njihova interesa. 

Udruga provodi aktivnosti u skladu sa sljedećim ciljevima: 

• razvitak svijesti djece i mladih o vlastitim potencijalima i njihovom korištenju;

• prevencija ovisnosti o psihoaktivnim tvarima;

• prevencija poremećaja u ponašanju te razvoj i unapređenje prosocijalnog ponašanja;

• poticanje volonterskog rada djece i mladih te angažmana u civilnom društvu;

• unapređenje institucionalnog okvira za bolji položaj djece i mladih;

• edukacija djece i mladih te poticanje neformalnog načina obrazovanja i usavršavanja;

• razvijanje kreativnosti djece i mladih te poticanje kritičkog promišljanja;

• zalaganje za ravnopravnost među spolovima i prava na različitost, te poštivanje temeljnih ljudskih prava;

• osmišljavanje aktivnosti za/u svrhu poboljšanja kvalitete življenja;

• senzibilizacija roditelja za probleme/problematiku djece i mladih;

• povećanje stručnog znanja i sposobnosti stručnjaka uključenih u rad s korisnicima Udruge;

• zaštita i promicanje drugih zajedničkih ciljeva članova Udruge;

• suradnja sa institucijama i udrugama u svrhu ostvarenja navedenih ciljeva.

 

  1. RADIONICE NJEMAČKOG JEZIKA 

    Radionice njemačkog jezika za djecu predškolske dobi, učenike osnovnoškolske dobi i srednjoškolce održavaju se pod vodstvom Romane Crnić, prof. njemačkog jezika i književnosti i povijesti. Radionice njemačkog jezika uključuju 5 grupa, a sa svakom se radi sati i pol.

    Na radionicama se usvajaju jezični elementi kroz pjesme i recitacije, razvija fina i gruba motorika, te se utječe na cjelokupni razvoj djeteta, naročito njegove govorne sposobnosti i percepciju. Na kraju završenog ciklusa radionica, s početkom ljetnih praznika, djeci su uručene simbolične diplome za završen prvi ciklus radionica njemačkog jezika. S novom školskom godinom napravljeni su novi upisi. Kraj polugodišta i početak zimskih praznika obilježilo se s dvama kratkim predstavama za obitelji polaznika radionica. 

  1. RADIONICE HIP-HOP PLESA 

    Radionica «Hip Hop-a» vođena je od strane Sare Ribarić. Polaznici su podijeljeni u 2 grupe od kojih se svaka održavala u trajanju od 3 školska sata tjedno. Održavanje ovakvog tipa radionica korisno je za usvajanje pojmova o elementima pokreta u prostoru, razvijanje vještina oblikovanja ritmičko-plesnih cjelina i plesne izražajnosti, te razvijanje kreativnosti i motorike kod djece i mladih. 

  1. RADIONICA BREAKDANCE PLESA 

    Radionica Breakdance-a okupila je 2 grupe polaznika, a vođena je od strane Nina Bravarića i povremeno Sare Ribarić. Polaznici su usvojili određene plesne korake, a radionicom je kroz 3 školska sata tjedno (za svaku grupu) poticano kreativno izražavanje i natjecateljski duh djece i mladih. 

  1. KOREKTIVNAGIMNASTIKA 

    Radionica korektivne gimnastike održavala se pod vodstvom Katarine Peršić, više fizioterapeutkinje. Korektivnu gimnastiku pohađala je jedna grupa polaznika, a održavala se jedan puta tjedno u trajanju od jednog sata.

    Vježbe iz programa korektivne gimnastike imale su za cilj sprječavanje nastanka mogućih deformiteta i osiguranje pravilnog razvoja djeteta, te korigiranje i sprječavanje dalje progresije postojećih deformiteta.

    Korektivna gimnastika predstavlja skup fizičkih vježbi doziranih po intenzitetu, vrsti i trajanju, koje se mogu primjenjivati preventivno kod djece koja imaju predispozicije za nastanak nekog deformiteta ili terapijski ukoliko oni već postoje. Vježbe su imale za cilj povećanje snage mišića, povećanje amplitude pokreta i poboljšanje koordinacije pokreta. 

  1. AEROBIC DANCE 

U 2012. nastavilo se i sa radionicom Aerobic Dance-a pod vodstvom Katarine Peršić, više fizioterapeutkinje.

Radionica se održavala jedan puta tjedno po sat vremena, a radilo se na poboljšanju koordinacije pokreta. 

  1. DJEČJA REDUTA 

    Udruga za djecu i mlade «Kocka» i Pučko otvoreno učilište organizirali su 19. veljače Dječju redutu. Za tu je priliku, od strane Udruge, osmišljen zabavni, i djeci prilagođen, program u trajanju od 3 sata.

    Za animaciju djece, vođenje programa i koordinaciju bilo je zaduženo 14 volontera Udruge. 

  1. ART MAJSTORIJE 

    Voditeljica radionice, Ana Žigo profesorica je likovne kulture. Art majstorije održavale se za jednu grupu kao pripreme za sudjelovanje na Rapskoj fjeri. Radionice se ostvaruju kroz likovnu praksu slikanja, crtanja, oblikovanja po promatranju i mašti, te upoznavanje s osnovama oblikovanja u glini. 

  1. RADIONICA TAI KI KUNG/CHEN TAI CHI 

Radionica Tai Ki Kunga/Chen Tai Chi-a pokrenuta pod vodstvom Marina Pahljine, u odsustvu istog nastavila je sa svojim okupljanjem do travnja 2012.radeći prema ostavljenom programu.  Okupljala je jednu grupu punoljetnih polaznika koji su bili spremni preuzeti na sebe dogovore oko vođenja radionice. 

  1. AROMATERAPIJA

           Radionica Aromaterapije pod stručnim vodstvom aromaterapeutkinje Marine Ribarić bila je omogućena u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana volontera, a zainteresirani su pobliže upoznati s pojmom aromaterapije, dobivanjem i primjenom eteričnih ulja, te mjerama opreza pri korištenju istih. 

  1. DRAMSKE RADIONICE –multimedijalna lutkarska predstava 

Dramska radionica Tine Tomulić, dipl. novinarke okupljala je trajala je oko mjeseca dana. Radionica je uključivala izradu lutaka i ostalih potrebnih rekvizita, a kasnije i sam glumački angažman. U izradi lutaka polaznicima su pomagale i likovne stručnjakinje Ana Žigo i Petra Travaš. Tim ljudi okupljen oko organizacije i kasnije realizacije predstave čija je tema bila Legenda o Dragi i Kalifrontu predstavu je prezentirao tijekom dvije večeri Rapske fjere, te jednu večer kasnije. Predstava je snimljena uz pomoć Radio Raba i Iva Šubića, te je u arhivi Kocke za daljnja korištenja i eventualne nastupe na određenim natjecanjima iz tih kategorija. 

  1. BOULDER 

               Radionica slobodnog penjanja se redovito održavala 2 puta tjedno u stalnim terminima, te po dogovoru. Voditelj radionice bio je Slavko Krstačić, povremeno Vitomir Maričić, prof. kao vanjski suradnik, a suvoditelji-koordinatori termina su Kristina Ribarić, prof. i Toni Dedić. 

  1. CAPOEIRA 

               Od veljače smo započeli s radionicom Capoeire pod vodstvom Daniela Božića. Caopeira je imala jednu grupu koja se nalazila u redovnom terminu jednom tjedno.

Kocka je također 31.3. i 1.4.ugostila školu capoeire Afro Ritmo iz Rijeke kako bi djeci, mladima i zainteresiranima omogućila vikend seminar Capoeire,a obzirom na iskazan interes. 

  1. KREATIVNOST NA DJELU 

                Dora Valovičić i Marta Valovičić organizirale su navedenu radionicu koja se počela održavati u studenom za grupu polaznika. Na istoj su polaznici imali priliku od starih odjevnih predmeta i neiskorištenih materijala napraviti potpuno nove uporabne materijale i odjeću. 

  1. SUVREMENI PLES 

               Martina Kovačević u veljači je pokrenula radionicu Suvremenog plesa. Ista se provodila u dvije grupe-za mlađe i starije polaznike. Naučeno je prezentirano na Danu OŠ Ivana Rabljanina, te u Kocki prilikom nekih druženja. 

  1. ZNAKOVNI JEZIK 

                Martina Kovačević i Petra Fučić pokrenule su radionicu Znakovnog jezika s početkom rujna. Grupa polaznika sastajala se u redovitom terminu, a učenje je pratilo službenu knjigu za učenje 1. Stupnja znakovnog jezika. 

  1. DJ RADIONICA 

                DJ Jopa i DJ Rubb Surr omogućili su djeci i mladima na Rabu da se 12.4. okušaju u vještinama DJ-inga. Na radionici je bilo moguće naučiti osnove miksanja, scratcha i beat jugglinga. Zbog interesa polaznika dogovorene su i mogućnosti daljnje suradnje.           

  1. PROJEKCIJE FILMOVA 

              Kocka je 19.5. ugostila TLI tim iz Rijeke koji je u sklopu ideje o putopisnim predavanjima Rabu projicirao film Kilimanjaro Afrika 2010. Nastao tijekom njihove ekspedicije na Kilimanjaro. Zbog velikog interesa za zanimljivim i drukčijim filmovima 31.5. održali smo i projekciju filma „Oblak“, udruge Fade In, a o životu i smrti Luke Ritza, kao pokušaj osvještavanja mladih o posljedicama nasilnog ponašanja. 

  1. RADIONICA LATINOAMERIČKOG PLESA 

                 23.7. Petra Maričić iz Rijeke održala je jednodnevnu radionicu latinoameričkog plesanja, točnije, osnova koraka iz Cha Cha Cha. 

  1. RADIONICA ŽONGLIRANJA POI TEHNIKOM 

                Tomislav J. Baranović održao je trodnevnu radionicu 16.-18.8. na kojoj je grupu polaznika podučavao osnovama žongliranja POI tehnikom. Naučeno je i javno prezentirano. 

  1. FLASDANCE UNIT RADIONICA 

                Riječka plesna skupina Flashdance Unit održala je 14. I 15.9. radionicu suvremenog plesa, pod vodstvom Jana Maroevića i Sarah Ariggoni. Dogovorene su i daljnje suradnje. 

  1. RASPJEVANI RAB 

              Romana Crnić, kao volonterka Kocke, te Radio Rab i POU organizirali su i proveli Festival pjevanja pod nazivom „Raspjevani Rab“ koji je održao 4.1., a kojem su danima prije prethodile i prave audicije. Istim se pokušalo omogućiti djeci da se i na našem otoku okušaju u jednoj novoj aktivnosti. 

  1. SUDJELOVANJE NA OBILJEŽAVANJU DANA ŠKOLE OŠ IVANA RABLJANINA 

29. svibnja Kocka je sa svojom radionicom Suvremenog plesa sudjelovala na obilježavanju Dana škole OŠ Ivana Rabljanina  Rab. 

  1. SUDJELOVANJE U ORGANIZACIJI I KOORDINACIJI VOLONTERA NA 4. RAPSKOM TRIATLONU 

    Na 4. Rapskom triatlonu-Utrka za Kup Hrvatske u olimpijskom i supersprint triatlonu u organizaciji Triatlon kluba Rival, Rijeka – 9. lipnja aktivno je sudjelovao 118 volontera Kocke, a voditeljice Kocke bile su zadužene za koordinaciju svih volontera na triatlonu. Volonteri su bili zaduženi za brigu oko sigurnosti natjecatelja, te pripremu i kasnije pospremanje potrebnih materijala. Njihovo je radno vrijeme bilo od 10 do 18 h, a kasnije su, zajedno sa svim natjecateljima prisustvovali večeri organiziranoj od strane organizatora. Za doprinos na samom triatlonu Kocka i volonteri su dobili zahvalnicu. 

  1. NO EXCUSE SLOVENIA NA RABU 

               Kocka je od 9. do 15. srpnja ugostila slovensku udrugu No Excuse Slovenia, na njihovom uobičajenom seminaru i planiranju projekata za nadolazeću godinu. Udruga je koristila prostorije Kocke, gostovala na Radio Rabu, te se tom prilikom dogovorila daljnja suradnja Kocke na nekoliko projekata u 2013. godini, te definirali detalji oko Međunarodnih razmjena mladih koje su se u rujnu održale u Izoli, Logatecu i Ljubljani, a na kojima su sudjelovali i naši predstavnici, te oko dogovora za novi projekt YUSEE koji se održao u Subotici. 

  1. RABSKA FJERA 2012. 

    Udruga je  sudjelovala na  manifestaciji Rabska fjera 25., 26. i 27. srpnja godine u vrtu Mahačeve vile. Na Rabskoj fjeri prezentirani su i prodavani radovi nastali u Kocki, te je ponuđeno i tradicionalno rapsko jelo-sočivo i frite. Za vrijeme iste volonteri su održavali multimedijalnu lutkarsku predstavu Legenda o Dragi i Kalifrontu. Neki os volontera na Rapskoj fjeri 2011.nagrađeni su organiziranim izletom u San Marino, zajedno s drugim predstavnicima udruga koje sudjeluju. Putovanje je održano 5.1. 

  1. MEĐUNARODNE RAZMJENE MLADIH UNITED GAMES OF NATIONSi LEARN IT!DO IT!TELL IT! 

                Četvero Kockinih predstavnika sudjelovalo je, a time i prezentiralo Kocku, Rab i Hrvatsku, na Međunarodnoj razmjeni mladih održanoj 26.8. do 1.9. u Izoli, Slovenija., a petero na razmjeni pod nazivom “Learn it!Do it!Tell it!” od 10.-16.9. u Logatecu i Ljubljani. Okušali su se u novim vještinama, usvojili neka nova znanja, koristili aktivno strane jezike, te proširili svoje vidike. Svi su spremni za sudjelovanje u ovakvom tipu aktivnosti i dalje, te za mogućnost organiziranja istog i na Rabu. Za buduće suradnje 2 su volonterke prošle i dogovor/edukaciju koja se vezano uz project YUSEE održala u Subotici 10.-14.9. 

  1. HRVATSKA VOLONTIRA 

                 21. 9. 2011. Kockini volonteri bili su dio velike volonterske akcije koja se održavala na razini cijele Hrvatske. Predsjednica Kocke suorganizirala je i sukoordinirala ekološku akciju održanu na Rabu u prostoru Dječjeg vrtića Pahuljica, a na kojoj je sudjelovalo 33 Kockina volontera. U akciju su se uključile i mnoge druge organizacije s otoka, te je vrtić o istome izvjestio organizatore na razini RH. 

  1. INSIDE OUT 

                 Hrvatska Outward Bound škola provela je dio svog projekta Inside Out i na našem otoku. Jedan Kockin volonter sudjelovao je na cijeloj razmjeni koja se održavala od 25.9.-6.10., a 2 dana koja su se održavala na Rabu , 4.i 5.10. Kocka je imala priliku ugostiti ljude iz svih dijelova EU, prepustiti prostor Kocke za održavanje radionica, te skupa s njima urediti dječje igralište na Škveru, oko čega je donacijom ljuljačke pomogao i Grad Rab.

  1. MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA 

5. prosinca  Kocka je obilježila Meuđunarodni dan volontera prigodnim programom u Caffe baru Municipium. Voditelji radionica, volonteri, djeca i mladi sudjelovali su u karaokama (oko čije nam je organizacije pomogla aparatura Radio Raba) i društvenim igrama. U popodnevnim satima u prostorima Kocke bilo je moguće dobiti besplatne frizerske usluge, te aromaterapeutske tretmane stručnih osoba.

Ovo prigodom dijeljeni su promotivni materijali Udruge za razvoj civilnog društva SMART. 

  1. IZLOŽBENI PROSTOR ASTORIA 

             Tijekom ljetnih praznika Kocka je na korištenje dobila izložbeni prostor Rezidencije Astoria u kojem je omogućila mladim umjetnicima, kao i polaznicima kreativnih radionica u Kocki prezentaciju i prodaju svojih radova. Izložbeni prostor otvoren je 7. 7. kada je Rabu svoje radove izlagala Edita Sušić Duzić pod nazivom Silentium. Kasnije je službene izložbe imalo još troje umjetnika- Željko Jančić Zec, Andrea Kustić i Ana Debelić. 

  1. ORGANIZACIJA DJEČJIH ROĐENDANA 

Zbog velikog interesa roditelja djece, u Kocki je otvorena mogućnost organizirane proslave dječjih rođendana. Isto se provodilo do lipnja 2012. Vođenje većinom trosatnog zabavnog programa preuzela je Romana Crnić, prof. njemačkog jezika i književnosti i povijesti, uz pomoć Tonija Dedića 

  1. JEDNAKE MOGUĆNOSTI ZA DJECU NA OTOCIMA 

             Od 6. do 7. Studenog na našem se otoku održavao stručni skup Pravobraniteljice za djecu pod nazivom Jednake mogućnosti za djecu na otocima. U sklopu istog Kocka je pozvana da prezentira svoj rad, što je i učinjeno, te pohvaljeno od strane sviju nazočnih. 

  • NAGRADE 

Volonterski centar Udruge za razvoj civilnog društva SMART u suradnji sa Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom raspisao je javni poziv za sudjelovanje u izboru „Volonteri godine“ za 2012. Godinu. Nagrada prepoznaje ključnu ulogu volontera u lokalnoj zajednici te se putem ove nagrade zahvaljuje volonterima na nesebičnom radu i trudu za zajednicu i nagrađuje ih za njihovu inicijativu.

Priznanje za volonterski angažman dobila je i naša volonterka Sara Ribarić.

Na državnoj su se razini također dijelile nagrade, na prijedlog Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva, a koje predaje Vlada RH. Kocka je na razini RH ušla u finale među 4 najbolje organizacije u RH. Na samoj dodjeli nagradu je odnio HGSS, ali sam ulazak u finale od velikog nam je značaja.

             Kocka je samoinicijativno nagradila svoje vrijedne volontere zajedničkim izletom u Nacionalni park Krka, te Šibenik i Zadar, koji se odigrao 11. studenog. 

  • MEDIJSKIISTUPI 

           Djelovanje Udruge obilježili su i medijski istupi članova Udruge u kojima je predstavljena sama Udruga i njeno područje djelovanja. Udruga se redovito predstavlja svaki drugi utorak u redovnom terminu Udruge na valovima Radio Raba, svako 3 mjeseca u Rabskom listu. Osnovne informacije i tekuće obavijesti Udruga objavljuje na svojoj facebook grupi. 

  • SURADNJA 

          Prilikom organizacije Dječje redute suradnja je ostvarena s Pučkim otvorenim učilištem, kao i Dječjim vrtićem “Pahuljica”. Prilikom volontiranja na 4. rapskom triatlonu ostvarena je suradnja sa Triatlon klubom Rival iz Rijeke, službenim organizatorom triatlona. No Excuse Slovenia na Međunarodnim razmjenama mladih, kao i Gradom Rabom i TZ Rab. Suradnja sa Gradom Rabom i MO Palit na akciji „Inside Out“, SMART-om, Caffe bar Municipiumom i Radiom Rab oko organizacije Međunarodnog dana volontera, te Školom capoeire Afro Ritmo iz Rijeke na seminaru Capoeire, Fade In-om iz Zagreba na projekciji filma Oblak, TLI timom iz Rijeke na projekciji Kilimanjaro Afrika 2010., te Flashdance Unitom iz Rijeke na plesnom seminaru.

 

  • DONATORI 

Rad Udruge za djecu i mlade “Kocka” nebi bio moguć bez donatora koji su nas prepoznali kao vjerodostojnu i sposobnu organizaciju kroz koju mogu ulagati u razvoj lokalne zajednice. Zahvaljujemo sljedećim donatorima na finacijskoj podršci u 2012. godini:

 • Grad Rab
 • Primorsko-goranska županija
 • Hotel Arbiana
 • Foto “Kult”
 • Rezidencija “Astoria”

 

Također, hvala i ostalim sponzorima na nesebičnoj podršci:

 

  • Pekarnica slastica Vilma
  • Turistička zajednica Grada Raba
  • Vrelo d.o.o.
  • Radio Rab
  • Pučko otvoreno učilište
  • Đambrli
  • Šubić photography

Pronađite nas na Facebooku

Volonteri godine 2013 Udruga Kocka (Rab)

Pretraga sadržaja

Posjetite...